Passie voor radio

RadioCommunicatie is constant in ontwikkeling. Gedrukte nieuwsmedia die geen diepgang brengen worden weggedrukt door het internet. De actualiteit kan met bijna rechtstreeks beeld en geluid vanaf locatie tot bij de kijker worden gebracht dankzij de snelheid waarmee sociale media het nieuws kunnen verspreiden.

Ik herinner me nog de grote spoelrecorder die thuis naast de open haard stond. Het ding draaide imposante rondjes en waren een uitdaging om met het potloot eventjes van spanning te brengen door het er tussen te steken. Op de magnetische band stonden fragmenten die met veel zorg en behendigheid met de opname- en pauzetoets waren vereeuwigd uit de radio-uitzending van de Nederlandse hitlijst. Vanaf het groene bankstel was het wachten op de Dik Voormekaarshow die de zaterdagmiddag tot een vermakelijk moment maakte. Radio. Uit de met geweven doek overspannen speaker klonk sfeer en gezelligheid.

Tegenwoordig download je alles wat je wilt hebben en bewaren. Het wegschrijven op een draagbaar medium is niet eens meer noodzaak want aan geheugenruimte hebben we nog nauwelijks gebrek als de terrabytes je om je oren vliegen. Met een druk op de knop verplaats je het naar je portable media als je al niet overal onbeperkt toegang toe hebt. Nieuwe muziekdiensten schieten als paddenstoelen uit de lucht en bieden nog meer mogelijkheden om je persoonlijke afspeellijsten te streamen. En dat terwijl online radio een breed scala aan keuze biedt.

De romantiek van het draaien aan de buizenradio is verdwenen. Het gekwetter van de frequentieband als je de grote draaiknop ook maar een millimeter verdraaid is al lang verbannen naar het verleden. Zelfs de autoradio schakelt al naar een betere frequentie zonder de luisteraar te irriteren met het overschakelen. De charme is de nostalgie geworden.

Maar de hedendaagse radio biedt alle keus van de wereld. Overal vandaan, gepresenteerd of non-stop, met of zonder reclameonderbrekingen; de keuze is reuze. De essentie van het medium is echter nooit veranderd. Slechts uitgebouwd. Informatie, educatie, entertainment en alle mogelijke vormen daartussenin. En dat is waarom het medium toekomst heeft. Want de technologie, hoe mooi het ook is, kan die unieke vorm nauwelijks aan. Het kan verrassen, boeien en intrigeren. Met achtergronden, noviteiten of rariteiten die vergeten, weggedrukt of onbekend zijn. En daar zit dan gewoon weer de crux van de passie.